(részlet a fotópályázat kiértékelésén készült jegyzőkönyvből)Katalógus

Kiértékelés időpontja: 2012.11.26. 11:00 óra
Kiértékelés helyszíne: Művelődési Ház
Jelen voltak: Bálint Zsigmond, Ádám Gyula, Csáki Jenő, Balázs Attila, Elekes Gyula, Jakab Áron Csaba

Fotópályázat részvevőinek száma: 30 pályázat
Leadott pályaművek száma: 100 darab

A pályázati határidő egy hónappal meg lett hosszabbítva, a kiértékelés a pályamunkák összevonásával történt – a meghirdetés alapján egy pályázó mindkét fordulóban adhatott le képeket, amennyiben megfelelt a feltételeknek

A pályaművek névtelensége a zsűrizés rendszerének megfelelően biztosított.
A beérkezett pályaművek átnézése után a következő döntések születtek:
I. díjra érdemes Curcubet Mátyás „Anyu nem tudja” című munkája
II. díjra érdemes Fülöp Lóránt „Extreme 1” című munkája
III. díjra érdemes Erdély Bálint Előd „Életfa” című munkája
Reménység díjra érdemes Orbán Csaba "Talán a következő" című munkája

CD

A leadási határidő után a zsűri egy előválogatást tartott a beérkező anyagból. A képek átnézése során sajnos nem volt megelégedve az eredménnyel, ezért némi útmutatóval fűszerezve meghosszabbította a leadási határidőt:
“A pályázaton beérkezett közel 100 fotó jelentős többsége a pályázati témakör egyetlen szegmensét érinti. Épített örökségünk bemutatása mellett hiányoltunk olyan fotókat, amire már előzetesen is utaltunk a pályázati kiírásban: az élő éjszakai várost. Udvarhely mint város éjszaka is éli mindennapi életét - amíg többségünk nyugodtan alussza álmát, addig mások dolgoznak, sütnek, takarítanak, készenlétben állnak, vigyáznak álmunkra… A hosszabbítás 1 hónapnyi ideje alatt az eddig jelentkezők is leadhatnak új témaválasztás esetén további két fotót - az új jelentkezőkre pedig az eredeti kiírás feltételei érvényesek.”

A zsűrizéssel, értékeléssel kapcsolatos szempontok, vélemények Ádám Gyula, Balázs Attila, illetve Csáki Jenő megfogalmazásában:
Az első helyezett, Curcubet Mátyás – Anyu nem tudja.
Merész kompozició, sejtelmes alak, épületek, az éjszaka leple alatt kirajzolódó hangulat. Érezni az éjszakai élet hangulatát a kiarádó fénybõl. Technikailag majdnem tökéletes megoldás - alacsony zajszint sok részlettel, ami élvezetessé teszi a munkát. Talán a hangulata és utánna a mondanivaló hívta fel a figyelmet, meg a merész komponálás! (Ádám Gyula)
Az első helyezett fotó egy szép példája a fénnyel írott képnek. A sikátorban vagy udvarbelsőben egyetlen fényforrás varázsolja elénk az esti Udvarhely hangulatát. A tűzfal, kockakő és lakóház hármasát bevilágító sárga fény egy nagy U betűt rajzol ki, melyben egy fiatal hölgy alakját fedezhetjük fel, akinek a személye kiváncsivá teheti a szemlélőt és továbbgondolkodásra sarkal. Egyedi látásmód, szép kompozíció és hangulatos fény-árnyék játék teszi a dobogó legmagasabb fokára ezt a fotót. (Balázs Attila)
Valahol, szépűlő világunk lepusztult hátsó udvarában, a narancsos fény meleg ölelésében, egy lány belép az ajtón. Oda, ahol anyu szerető ölelése várja. De az is lehet, hogy bent nem is az anyu, hanem egészen más valami várja, amiről valóban jobb ha anyu nem tudja. Nagyon kevés képi ellemet használva, de bátor kompozícióval mond el a szerző egy mesét, amelyet valóban a nézővel mondat el, engedve, hogy a mesélő a saját világát, tapasztalatait vetítse bele. (Csáki Jenő)
A második helyezett, Fülöp Lóránt – Extreme 1.
Az extrém, ami a cím és a kompozíció abszolut harmóniája. A figyelmet a mozdulatlanul ülő alak vetíti fel a repülő alakra. A kifele néző ülő hölgy meg perdít egyet a dinamikán. Merész megoldás, mert fordítva is elsülhetett volna (a dinamika rovására mehetett volna) (Ádám Gyula)
Lendület, fiatalság és modernizmus jellemzi Fülöp Lóránt Extrém című fotóját. A pályázati kiírásnak megfelelően egyértelművé válhat a szemlélő számára, hogy Udvarhely az késői órákban is éli életét és az esti fényben megvilágított épületeink nem csupán élettelen díszletek, hanem a tereken, utcákon a fiatalok sportolnak, szórakoznak és "pörgetik" az esti várost. Dinamizmus, a hideg-meleg színek kontrasztja, valamint az éles-életlennel való fiatalos játék teszik erőssé ezt a fotót. (Balázs Attila)
Már ilyenünk is van. A komcsi gyár helyett konditerem, előtte pedig vígan lehet bringával röpködni. Kész Amerika. De a kép szélén üldögélő lány szerint ezt is meg lehet unni. Vajon, nem is erről álmodtunk a ’80-as években? És a lány mit szeretne látni ott, amerre néz? (Csáki Jenő)
A harmadik helyezett, Erdély Bálint Előd – Életfa.
Merész, kreatív és abszolut egyedi megfogalmazása az éjszakai életnek. A modernkori paradicsom ábrázolása. Magas teckhnikai tudás és jó kompozíció. Technikailag a legjobban megoldott és átgondolt munka, lehet, hogy az üzenet nem jött át egészen, talán a mérete miatt. (Ádám Gyula)
Mesebeli látásmóddal és magasfokú technikai tudással Paradicsomi hangulatot idéz fel Erdély Bálint Előd, Életfa című fotográfiája. Egyfajta allegória a modern Ádám és Éva bűnbeeséséről, akik a tudás fájáról nem almát szakíthatnak éhségük csillapítására, hanem fényt! Az alkotást szemlélve az az érzésünk támadhat, hogy ez a mesebeli gyümölcsfa a fotográfusoknak terem alkotó erőt adó fényt. Jó példa a fotográfus fejében megszületett és igényesen, - nem kis munkával - megalkotott fotóra. (Balázs Attila)
A Reménység díj elnyerője, Orbán Csaba – Talán a következő.
Merész, friss, fiatalos, szinte egy amerikai kisvárosi hangulatat idézi... Egy kis odafigyelessel talán előbbre is juthatott volna, ha az alaknál több konkrétum kirajzolódott volna. (Ádám Gyula)
Kísérletezőkedv és koncepció szerencsés ötvözetét fedezhetjük fel a Reménységdíjas fotóban. Játék az esti fényekkel, a záridővel és ügyes kísérlet a fényírásra, mozgó tárgyak segítségével. Az alkotónak folytatnia kell az elkezdett munkát. (Balázs Attila)
A következő pillanatban, a csomagot elengedve, hisz úgy se lesz már utazás, előhúzza a szájharmonikát, és máris szól egy szívbe maró blues. Mert bánat van elég. Rohanó világunk, néhány fénycsóvát hagyva, újra elsuhant mellettünk, és hiába a bőrönd, újra ittfelejtett. A világ végén, a gyomos töltés oldalában. (Csáki Jenő)

Cseke Gábor jegyzete a pályázatról: http://fototanu.blogspot.ro

A fotópályázat szervezői úgy gondolják, az előző pályázatok díjazott részvevői számára erkölcsi kötelesség kellene legyen a megmérettetés vállalása a soron következő kiírásokban.

_I_CurcubetMatyas_AnyuNemTudja _II_FulopLorant_Extreme1 _III_ErdelyBalintElod_Eletfa _K_OrbanCsaba-TalanAKovetkezo BalazsMargit_KaracsonyiVasar BomherGyula_HomalybaBurkolozva BomherGyula_UnnepiFenyek ButiLaszlo_Orzok CsedoAttila_FenyEsArnyek ErdelyBalintElod_Ebredes ErdelyBalintElod_EstiNyugalom ErdelyBalintElod_EstiNyugalom2 ErdelyBalintElod_Varakozas FarmosRudolfLaszlo_Emlekezes kapuja FarmosRudolfLaszlo_Latkep FulopLorant_Extreme2 FulopLorant_Feszulet(dupla_expozicio)2 FulopLorant_Kacsausztato GaborDenes_Baba GaborLajos_Kapolna GaborLajos_Kapuk GobarLajos_Bicikli KovacsJeno_EjfeliVarosmag KuszturaKatalin_CsendesEj LorinczCsaba_Fenykereszt LorinczCsaba_Kekora PallRobert_Fenyforras PallRobert_TamasiAronHidja PapaiKinga_Lovas SzekelyIstvan_Hazafele ZoltaniBotond_SzoborparkGyerekszemmel

Rólunk

IMG_8844.JPG

Hirdetés

Aktuális pályázatok:
..::KONTRASZTOK::..
Határidő: 2015.november 27.
Természetfotó
Rendszeres bemutatkozási lehetőség az interneten keresztül természetfotósok részére akik képeiket szeretnék bemutatni és közönségszavazatok alapján értékeltetni azokat
Határidő: minden negyed év utolsó napja.
Legyen Ön is sajtófotós!
A nemzeti hírügynökség fotószolgáltatása várja rendkívüli történésekről, szokatlan jelenségekről, szerencsétlenségekről készített digitális felvételeit.
Határidő: nincs.