(részlet a fotópályázat kiértékelésén készült jegyzőkönyvből)Katalógus

Kiértékelés időpontja: 2010.10.23. 09 óra
Kiértékelés helyszíne: Művelődési Ház
Jelen voltak: Csáki Jenő, Dávid Botond, Elekes Gyula, Jakab Áron Csaba

Fotópályázat részvevőinek száma: 20 fő
Leadott pályaművek száma: 83 darab

A pályázat kétfordulós volt, a kiértékelés a pályamunkák összevonásával történt – a meghirdetés alapján egy pályázó mindkét fordulóban adhatott le képeket, amennyiben megfelelt a feltételeknek

A pályaművek névtelensége a zsűrizés rendszerének megfelelően biztosított.
A beérkezett pályaművek átnézése után a következő döntések születtek:
I. díjra érdemes Kozma Erzsébet „A mesterség titkai” című munkája
II. díjra érdemes Fülöp Attila „Suszter csendélet” című munkája
III. díjra érdemes Dima Alexandru „A megmaradt hamu” című munkája

A zsűri döntése alapján az első körben beérkezett és kiállításra elfogadott pályázati fényképek csekély száma és nem megfelelő színvonala miatt a díjakat nem adta ki, hanem második fordulót írt ki. A második körben beérkezett munkák száma és minősége, az első körben beérkezett alkotások "versenyben tartásával", megteremtődött a zsűri számára a lehetőség egy színvonalas anyagból történő válogatásra.

A zsűrizéssel, értékeléssel kapcsolatos szempontok, vélemények Dávid Botond fotográfus megfogalmazásában:
A zsűri a - fotópályázatok hagyományos bírálási szempontjain túl -, szem előtt tartotta a kreatív képi megfogalmazást, illetve különösen értékelte azokat a munkákat, melyek alkotói el mertek rugaszkodni a sablonos gondolkodásmódtól.
Kozma Erzsébet „A mesterség titkai” című képe nagyon jó példa arra, hogyan fogalmazzuk meg képben azt a mondanivalót, mely számunkra az adott mesterség jelent, anélkül, hogy a megszokott kliséket alkalmaznánk. A kép diszkrét szerkesztése gondolkodásra késztet, ahogy a szemünket végigvezeti a látvány fontosabb pontjain, a néni karaktere, tevékenysége, mintegy "függöny" mögé bújtatva.
Fülöp Attila József „Suszter csendélet” című képe szintén jó példája az ötletes szerkesztésnek, akár műtermi körülmények között, csendélet formájában, "mesterember nélkül" is be lehet mutatni egy mesterséget úgy, hogy ez a néző számára is egyértelmű legyen.
Dima Alexandru „A megmaradt hamu” című alkotása pedig ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak "hagyományos" mesterségekben érdemes gondolkodni a mondanivalónk megfogalmazása. Bár a tűzoltó munkája is igencsak régi szakma, ebben a modern kontextusban igencsak érdekes színfoltja volt a pályázatnak.

A fotópályázat szervezői úgy gondolják, az előző pályázatok díjazott részvevői számára erkölcsi kötelesség kellene legyen a megmérettetés vállalása a soron következő kiírásokban.

Buti Laszlo - Alakvaltozas Buti Laszlo - Finomitas Csender Gyula - Farago Csender Gyula - Kalapos Csender Gyula - Kovacs Csender Gyula - Szenegeto Csender Gyula - Utasz brigad Dima Alexandru - A megmaradt hamu Dima Alexandru - A megmaradt hamu 2 Fekete Reka - A mester muhelyeben Fulop Attila Jozsef - Az ido aranyfoga Fulop Attila Jozsef - Suszter csendelet Fulop Lorant - A kosarfono pontos ideje Fulop Lorant - Cipesz lampaja elott Ilyes Lehel - A kalapos Ilyes Lehel - A kovacs Ilyes Lehel - Fotografia Kovacs Jeno - Uvegfuvo Kovacs Lehel -  Zsindelyes Kovacs Lehel - Lo patkolas Kozma Erzsebet - A mesterseg titkai Kozma Erzsebet - Hazi kenyer Kozma Erzsebet - Juhfejes Magyari Hunor - Kosarfono Magyari Hunor - Tehen Matyas Szabolcs - Lemezek Matyas Szabolcs - Rutin Sinka Lakatos Klaudia - Beavatkozas

Rólunk

Tihany_IMG_3353.JPG

Hirdetés

Aktuális pályázatok:
..::KONTRASZTOK::..
Határidő: 2015.november 27.
Természetfotó
Rendszeres bemutatkozási lehetőség az interneten keresztül természetfotósok részére akik képeiket szeretnék bemutatni és közönségszavazatok alapján értékeltetni azokat
Határidő: minden negyed év utolsó napja.
Legyen Ön is sajtófotós!
A nemzeti hírügynökség fotószolgáltatása várja rendkívüli történésekről, szokatlan jelenségekről, szerencsétlenségekről készített digitális felvételeit.
Határidő: nincs.